В района

Самоков, Говедарци и района предлагат богато разнообразие на възможности за  разнообразен и пълноценен отдих на туристите.

СКИ
Близостта на селото до най-стария планински курорт в България – Боровец (15 км.) през Бели Искър или Самоков, туристическия планински център Мальовица (13 км.) с искрящо белите си заснежени и обработени ски писти, привличат много любители на ските, сноуборда и планината през зимата.

ПЕШЕХОДНИ ТУРОВЕ
През летните месеци и есента тук можете да откриете уют и прохлада, сред красивите борови гори на Рила. Любителите на пешеходния и еко туризъм, сами или с помощта на опитен водач, могат да опознаят красивите околности на Говедарци чрез разнообразни маршрути –  от лесни за начинаещи до трудни за умели планинари с различно времетраене.

Маршрути:
Селото е основен изходен пункт за различни пешеходни турове:

  • Класическия маршрут за изкачване до  Седемте рилски езера през хижите Вада, Ловна и Пионерска тръгва от Говедарци;
  • До хижа Скакавица и едноименния водопад;
  • До връх Мальовица 2729 м;
  • До връх Мусала – Балканския първенец с височина 2925 м;
  • Селото е изходен пункт за Седемте езера, за Чанаците - 2 бр, Урдини езера - 6 бр, Мальовишки езера.- 3 бр., Еленини езера, циркусът на Страшното езеро - 5 езера, Лопушките езера и Сухото езеро. Общо около двадесет и пет високопланински езера, някои от които богати на пъстърва и други забележителности в района на Централния Рилски резерват се намират недалеч от селото.

В Говедарци и региона има перфектни условия за пикници, излети, лов и риболов, конна езда.

В близкото село Бели Искър има Еко пътека, която е отлично начало за загрявка преди изкачването на по-трудни маршрути в планината и освен живописните гледки по трасето, лъкатушещо по двата бряга на река Бели Искър, предлага и приятни кътове за отмора, пикници и барбекю -"Чушка-пръжка".

Изградени са също маршрути за планинско колоездене, офроуд сафари, преходи с АТВ-та и множество предизвикателства за почитателите на алпинизма и скалното катерене.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Освен ски и сноуборд през зимата и активен планински туризъм през всички останали сезони, гостите на Говедарци могат да се запознаят с интересни културно-исторически забележителности в близкия град Самоков - Историческия музей, Сарафската къща, Девическия манастир, новоткрития действащ макет на Самокови или да се позабавляват с децата си на въжения град в Градската градина.
Интересен за гостите е и Цари Мали Град в село Белчин – номер едно в класацията Чудесата на България за 2013 година, с историята на крепостта, етнографската експозиция, красивите гледки които се откриват от хълма, Еко пътеките и кътовете за игра на децата.
На около час път с кола се намира един от най-интересите туристически обекти в България- Рилския манастир, свято място за всеки българин. Рилския манастир заслужено е включен през 1983 година в листата на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство.
Столицата София, на част път от Говедарци с паметниците си от античността до съвремието, културни прояви, концерти и изложби привлича гости от страната и чужбина.
 
СПА
Селото не разполага с минерални извори, но в близкото село Белчин има два комплекса с открити минерални басейна с плажове, а но 40 км се намира известния курорт Сапарева баня. И на двете места минералните извори са топли, а лечебните свойства на водите им са благоприятни за заболявания на опорно-двигателния апарат.