Гергьовден, един от най-от най очаканите пролетни празници в Говедарци

10.05.2018

Традицията да се чества Гергьовден в едноименния манастир на Говедарци е от над 200 години. В него е обитавал монахът дядо Софроний. Според предания и легенди на мястото на манастирчето било извършвани и в миналото християнски обреди. Тук е имало оброчище, на което селяните от Българане – предишното име на с. Говедарци, празнували Гергьовден и правели курбан. Тази традиция е запазена и до наши дни. През периода на турското робство черквата „Св. Георги Победоносец” била опожарена от турците и възстановена в средата на XIX век  със средства на легендарния хайдутин от Самоков Чакър войвода.
На Гергьовден при манастира „Св. Георги Победоносец” край село Говедарци в 12 казана бе приготвен над тон и двеста кг агнешки курбан от дарените 34 агнета. Жители на селото, гости и туристи дойдоха да почетат светеца, да се помолят за здраве и късмет, да поседят на поляната с гости и приятели и да си вземат от осветения курбан.
 
Жители на селото, гости и туристи дойдоха да почетат светеца, да се помолят за здраве и късмет, да поседят на поляната с гости и приятели и да си вземат от осветения курбан.