Празникът на Говедарци

01.07.2016

Два големи християнски празника отбелязаха в неделя на 19 юни, жителите и гостите на Говедарци – Свети дух и денят на Св. Троица. Десетки хора около Аязмото се измиха с лековитата вода и хвърлиха монети във водата с горещото желание да се сбъднат молбите им.  На поляната около храма се раздаде традиционния курбан за здраве.
А после на площада пред читалището, на сценатата започна празничната концертна програма. Гости бяха музикален състав „Харем” от Македония, малките  танцьорки от местния състав „Рилска магия”, следвани от  певиците и фолклорната група към читалището, после  втория състав на „Рилска магия”. Гости на събора бяха и  певци от съседното Маджаре, формация за модерни танци и младата и талантлива певица Йоана Джамбазка. С голямо нетърпение заслужено се очакваше „Славеят на Родопите” Николай Славеев и танцьорите Пловдивъ” познати от финала на наскоро приключилото тв шоу „България търси талант”.
Долу пред сцената, на площада, през цялото време също се играеше. Млади и стари хванати на хорото, цели два часа се надиграваха.
А сергии приканваха гостите с най-различни сувенири и лакомства, с пуканки, сладолед, палачинки, разнобразни играчки и забавления.