Празници

Традицията да се чества Гергьовден в едноименния манастир над Говедарци е от над 200 години. В него е обитавал монахът дядо Софроний. Според предания и легенди на това място били извършвани християнски обреди.Тук е имало оброчище, на което селяните от Българане – предишното име на с. Говедарци, празнували Гергьовден и правели курбан. Тази традиция е запазена и до наши дни. През периода на турското робство черквата „Св. Георги Победоносец” била опожарена от турците, а в средата на XIX век била възстановена със средствана легендарния хайдутин от гр.Самоков Чакър войвода.
 На Гергьовден при манастира „Св. Георги Победоносец” край село Говедарци от дарените 34 агнета бяха приготвени над тон и двеста кг курбан в 12 казана. Над хиляда души дойдоха да почетат Свети Георги, да се помолят за здраве и берекет, да поседят на поляната пред манастира с близки и приятели, и да си вземат от осветения курбан.
 
Много жители и гости на Говедарци в пазничния ден дойдоха да почетат Свети Георги, да се помолят за здраве и берекет, да поседят на поляната пред манастира с близки и приятели, и да си вземат от осветения курбан.